Sådan bliver du sæddonor

Kom i gang med det samme…

Sharing is caring

Hjælp andre som sæddonor, og få kompensation for din tid og dit bidrag

Sådan kommer du igang som sæddonor

Som sæddonor HOS OS FÅR DU:

  • Mulighed for at donere op til tre gange om ugen (minimum en gang om ugen)

  • En fuld helbredsundersøgelse med løbende tjek (værdi. ca 40.000 kr.)

    Har du overvejet, hvordan det står til med dit helbred ? Få det tjekket gratis.

  • Mulighed for at hjælpe andre

    Vær med til at gøre en forskel for barnløse par og singler.

  • Sædkvalitetstjek

    Har du god sæd? Hos os kan du få en gratis sædtest.

  • Vejledning af vores læger og sundheds-professionelle, der står klar til at guide dig

    Vi hjælper dig godt igennem hele screeningsforløbet.

Donorkategorier

Når du bliver sæddonor, kan du vælge mellem følgende donorkategorier.

ID Release

At være åben donor betyder, at modtager ikke kender din identitet, men at de børn, der kan blive resultatet af din donation, når de bliver myndige, har mulighed for at få udleveret oplysninger om din identitet. Donorbarnet vil, efter at det har bevist, at det er blevet til ved din donation, få udleveret dit fulde navn og senest kendte opholdssted.

No ID-Release

At være lukket donor betyder, at du ikke kan kontaktes, og at donorbørn heller ikke har mulighed for at anmode om kontakt, når de bliver myndige. Når du først har valgt at være lukket donor, kan du ikke senere fortryde valget. Derfor er det vigtigt, at du tænker dig grundigt om, inden du bestemmer dig.

At vælge om du vil være ID release eller No ID release, er et valg, der er helt op til dig.

Nogle donorer foretrækker at være No ID release. Andre kan føle en moralsk forpligtelse over for donorbarnet og dets ret til senere i livet at kunne få kendskab til sit genetiske ophav og vælger derfor at være åbne donorer. Det er et valg, du som donor skal leve med resten af livet. Derfor er det vigtigt, at du tænker nøje over, hvad der føles mest rigtigt for dig.

Det er ikke muligt at skifte mellem lukket eller åben donor, når du først er begyndt at donere.

STEP BY STEP

At få et job som sæddonor

Alle vores donorer er omhyggeligt udvalgt og gennemgår en omfattende godkendelsesprocedure i overensstemmelse med regler og anbefalinger fastsat af den danske Sundhedsstyrelse og Styrelsen for Patientsikkerhed

Første fase- Her gennemgås

STEP BY STEP

At være sæddonor er både meningsfyldt og fleksibelt

Alle vores donorer gennemgår en godkendelsesprocedure i overensstemmelse med regler og anbefalinger fastsat af den danske Sundhedsstyrelse og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Første fase: Her gennemgås

  • Alder – du skal være en sund og rask mand mellem 18 og 45 år.

  • Ansøgning og indledende interview – Til din første samtale vurderer vi din egnethed som donor og du skal aflevere en sædprøve.

  • Straffeattest – du skal have en ren straffeattest.

  • Sædkvalitet – når du afleverer din sædprøve, vurderer vi antal sædceller, volumen, motilitet, levedygtighed og abnormitet.

  • Generel helbredstilstand – vi vurderer din aktuelle helbredstilstand, mulige risikoadfærd samt personlige og familiære sygdomshistorie.

  • OBS! Du må ikke være donor i andre sædbanker - hverken i Danmark eller i andre lande.

Anden fase: gennemgang af din egen og din families sygdomshistorik

I denne fase skal du igennem en grundig fysisk lægeundersøgelse samt afgive endnu en sædprøve. 

sygdomshistorik

Tredje fase: Kontraktgennemgang samt indsamling af blod- og urinprøve

Inden du kan starte i dit nye job, skal du have taget en blod- og urinprøve til undersøgelse for infektionssygdomme, blodtype, kromosomanalyse, og bæretilstand af nogle recessive genetiske sygdomme (eksempelvis cystisk fibrose og spinal muskelatrofi).

Når lægen har undersøgt og godkendt dine prøver, er du klar til at blive sæddonor.  

Genetisk analyse

Godkendt som sæddonor

Når du er blevet godkendt som donor, får du økonomisk kompensation og tilskud til din træning. Derudover hjælper du andre med at få deres højeste ønske opfyldt. 

Mit job er at være sæddonor

Jeg tænker meget over, hvad det vil sige at være sæddonor.

Hvorfor valgte du at blive sæddonor?

Jeg så nogle reklamer på nettet og tænkte, at det ville være et fleksibelt og overskueligt studiejob. Da jeg talte med donorkoordinatoren hos Born, indså jeg, at der er en anden god grund til at være sæddonor: Man hjælper barnløse, som har brug for det. Jeg tænker meget over, hvad det vil sige at være sæddonor. Jeg har valgt at være åben donor, og jeg tænker også på, hvad jeg skal sige, hvis børnene opsøger mig en dag. Hvis jeg selv var donorbarn, ville jeg forvente, at min donor havde gjort sig nogle tanker og ikke bare donerede sæd for pengenes skyld.

Hvad betyder det for dig at være donor?

Det er en rar følelse at hjælpe nogen. Det er dejligt at tænke på, at der måske sidder nogen, som ønsker sig et barn, og nu får de muligheden. Det gør mig virkelig glad at kunne hjælpe dem. Jeg kender nogen, som ikke selv kan få børn, og det er rigtig hårdt for dem. Så det er dejligt, når det lykkes.

Hvilke tanker gjorde du dig, inden du blev sæddonor?

Jeg har tænkt meget over, om jeg kan være bekendt at sætte børn i verden, som ikke kender deres biologiske ophav, og hvis liv jeg ikke har nogen indflydelse på. Men jeg er selv vokset op med en papfar og uden min biologiske far, så jeg ved, at det ikke kræver blod at elske en person som sin far. Og jeg har tillid til, at Born vælger donorforældre, som har fornuft og ressourcer til at give deres børn en god opvækst.

Hvorfor har du valgt at være åben donor?

Fordi jeg synes, det er synd at sætte børn i verden uden at give dem muligheden for at lære deres biologiske ophav at kende. Jeg vil ikke kalde mig deres ”far”, for det er en titel, man skal gøre sig fortjent til. Jeg har aldrig talt med min biologiske far, men hvis jeg ville, kunne jeg få hans kontaktoplysninger af min mor. Den mulighed skal donorbørnene også have.

Hvad vil du sige, hvis du bliver kontaktet af donorbørn i fremtiden?

Det kommer helt an på, hvad deres behov er. Måske vil de bare se mit ansigt, måske vil de høre min livshistorie. Jeg vil stå med åbne arme og være klar til at svare på alt, hvad de spørger om.

Hvad siger din familie og venner til, at du arbejder med at være sæddonor?

Jeg er fuldstændig åben omkring det. Inden samtalen hos Born fortalte jeg det til min mor. Hun er meget åben, så selv om det var lidt grænseoverskridende for hende, syntes hun, det var fedt. Når jeg fortæller det til venner, bekendte og klassekammerater, bliver jeg typisk mødt af barnlighed og tabuisering. De griner lidt af det og synes måske, det er lidt ulækkert eller pinligt. Eller de spørger, om jeg så kommer til at have mega mange børn, som en dag vil se mig. Mit svar er, at det, der foregår på klinikken, er lige så naturligt som det, der foregår derhjemme. Det er et rart miljø, hvor alle er meget professionelle.

For at beskytte donorens anonymitet har vi valgt ikke at bruge hans navn i artiklen.

Skal du være sæddonor?

Som sæddonor kan du give den ultimative gave til andre, nemlig at de kan få drømmen om et barn opfyldt. Lyder det som noget for dig? Så kan du få mere information om, hvordan du starter herunder.  

Er du ikke helt klar til at tage skridtet og blive sæddonor? Så kan du altid kontakte vores afdelinger I Aalborg, Odense, Aarhus og København K med dine spørgsmål.